Kutatóműhely
Az élelmiszeripar Közgazdasági Kérdéseit Vizsgáló Kutatások
KUTATÓK
EGYETEMI EGYSÉGEK
TUDOMÁNYÁGAK
KUTATÓMŰHELY VEZETŐJE
KAPCSOLAT
KUTATÓMŰHELY BEMUTATKOZÁSA
A feldolgozóipari ágazatok sorában az élelmiszeripar a legjelentősebb foglalkoztató az Európai Unióban. Meghatározó szerepű a lakosság élelmiszer-ellátásában, világelső az exportban és jelentős a GDP-előállításában. Magyarország élelmiszeripara a hazai feldolgozóiparban nem ilyen részesedésű, 1985 óta ugyanis folyamatos pozíció-romlást szenved el. E hátrányos változás okai sokfélék: a külpiaci viszonylatok átalakulása, az export csökkenése, a tulajdonviszonyok és a vállalkozási méret-struktúra gyökeres változása, a szakágazati struktúra átalakulása (ezen belül egyes szakágazatok „eltűnése”), a belföldi fogyasztás visszaesése, stb. Ezek a jelenségek önmagukban is indokolják az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatásokat, ám a valóságban ez a tudományterület egyre szűkebb körre szorul vissza.
A Szegedi Tudományegyetem, illetőleg ennek Mérnöki Kara, a Karon belül pedig alig pár kutató e tudományterület művelője, s az SZTE országos viszonylatban még így is a második szereplő.
A kutatások nem elsősorban módszertani jellegűek, hanem a hatékonysági-termelékenységi ismérvek alapján minősítik az átalakulásokat és tesznek gyakorlati javaslatokat.
KUTATÁSI PROJEKTEK
- Ipargazdaságtan
- Az Európai Unió Élelmiszer-szektora
- Gazdasági elemzések a magyar élelmiszeriparról
- Innováció az élelmiszeriparban.
- Válogatott tanulmányok az élelmiszeripari innováció témaköréből
- Új termék fejlesztési irányzatok a világ élelmiszeriparában és Magyarországon
- Táplálkozás-lélektan
- Konvencionális és alternatív élelmezési rendszerek