Kutatóműhely

Kónya Zoltán Kutatóműhelye


KUTATÓMŰHELY VEZETŐJE

KUTATÓMŰHELY BEMUTATKOZÁSA

Az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének anyag- és környezettudományi kutatásai Prof. Dr. Kónya Zoltán vezetésével arra irányulnak, hogy kiszélesítsék az új tulajdonságú anyagok előállítási és jellemzési módszereinek körét.

Fő kutatási irányuk egyrészt a nanopórusos szilárd anyagok fejlesztése adszorbensként és katalizátorhordozóként történő felhasználásra, másrészt a nanoméretű fém- és félvezető részecskék előállítása katalitikus-, fotoelektromos-, szenzorikai- és egészségügyi felhasználásra. Mindemellett a kutatócsoportban a fém-, szén- és fém-oxid nanocsövek illetve nanoszálak fejlesztésével is foglalkoznak, melyek kompozitkészítéshez, szenzorikai és fotokatalitikus alkalmazásokhoz használhatók fel.

Legújabb eredményeik az egydimenziós nanostruktúrák (titanát és szén nanocsövek) előállítása és felhasználása terén mutatkoznak. A szén és egyéb szervetlen nanocsövek illetve ezek megfelelő módosításával készített kompozit anyagok széles körben használhatók például biológiailag aktív fehérjék megkötésére (aktivitásuk megőrzése mellett), valamint fotokatalitikus folyamatok hatékonyságának növelésére.

ESZKÖZÖK