Kutatási projekt

Rezisztens keményítő felhasználása búzaliszt alapú termékek rostdúsítására


HASZNOSÍTHATÓSÁG SZINTJE

Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)

KUTATÁSI PROJEKT LEÍRÁSA

Rezisztens keményítő hatásának tanulmányozása a búzatészta szerkezetére. A tészta szerkezet ismeretében olyan sütő és tésztaipari termékek előállítása amelyek a hagyományos élvezeti érték megőrzésével lehetőséget adnak a fogyasztók napi rostbevitelének jelentős emelésére. A receptúrák optimalizációja után a gyártás félüzemi adaptációja. Az eddigi kutatás 5 éve alatt sikerült megismerni a rezisztens keményítő hatását a tészta szerkezetére. Sikerült olyan, a hagyományos magyar ízlésnek megfelelő, rostdúsított termékek receptúráját összeállítani (fehér búzakenyér, vizeszsemle, tejeskifli, túrósbatyu, keksz, palacsinta és bundázó tészta szuszpenzió), melyek üzemi méretekben is gyárthatók és élelmirost tartalmuk megfelel a teljes kiőrlésű búzalisztből készíthető analóg termékeknek.