Kutatási projekt

Olajos mag őrlemények és tovább feldolgozott termékeik laboratóriumi vizsgálati módszerei


HASZNOSÍTHATÓSÁG SZINTJE

Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)

KUTATÁSI PROJEKT LEÍRÁSA

Mintaelőkészítés kidolgozása, kémiai és érzékszervi módszerek adaptálása mák és dió őrlemény, valamint marcipán termékek avasodásának kimutatására és nyomonkövetésére. Az általunk kidolgozott petroléteres illetve normál hexános perkolálási eljárással megvalósítható a mintából a zsiradék kíméletes kinyerése még olyan poláris, tömör rendszerből is, mint a marcipán. A minták tulajdonságainak figyelembevételével adaptáltuk az MSZ-6830-11/1999 szabvány savszámra és peroxidszámra vonatkozó vizsgálati módszerét. Az érzékszervi tulajdonságokat illet és ízvizsgálatra szűkített egyszerű leíró módszerrel értékeltük. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a módszersorozat alkalmas az olajos magvak és tovább feldolgozott termékeik avasodási állapotának minősítésére.