Kutatási projekt

Az egészséges táplálkozás támogatása sütőipari termékekkel


HASZNOSÍTHATÓSÁG SZINTJE

Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)

KULCSSZAVAK

KUTATÁSI PROJEKT LEÍRÁSA

Összetett betegségek (szív- és érrendszeri, lisztérzékenység, fehérje betegségek) esetében használható sütőipari termékek kifejlesztése. A megszokott sómennyiség csökkentése, ezzel egyben kedvezően befolyásolhatók lennének a szív és érrendszeri betegségek. A só hatásának vizsgálata a mikrobák és az enzimek működésére, vízháztartásra a sütőipari termékekben (minőségváltozást okoz, ezt szükséges vizsgálni). Természetes adalékanyagok használata a minőség javítására (tésztaszerkezetre pl. aszkorbinsav, lecitin). A legnehezebb az ízre gyakorolt hatást javítani (kutatások vannak folyamatban a sóhiány elfedésére). Rostok szerepének vizsgálata. Más magvak bedolgozása. Gabonák vitaminkészletének kihasználása (gabonák, pelyhek széles skáláját alkalmazva – reaktív oxigén gyökök megkötése).