Kutatási projekt
Az egészséges táplálkozás támogatása sütőipari termékekkel
HASZNOSÍTHATÓSÁG SZINTJE
Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
KULCSSZAVAK
KUTATÁSI PROJEKT LEÍRÁSA
Összetett betegségek (szív- és érrendszeri, lisztérzékenység, fehérje betegségek) esetében használható sütőipari termékek kifejlesztése. A megszokott sómennyiség csökkentése, ezzel egyben kedvezően befolyásolhatók lennének a szív és érrendszeri betegségek. A só hatásának vizsgálata a mikrobák és az enzimek működésére, vízháztartásra a sütőipari termékekben (minőségváltozást okoz, ezt szükséges vizsgálni).
Természetes adalékanyagok használata a minőség javítására (tésztaszerkezetre pl. aszkorbinsav, lecitin). A legnehezebb az ízre gyakorolt hatást javítani (kutatások vannak folyamatban a sóhiány elfedésére). Rostok szerepének vizsgálata. Más magvak bedolgozása.
Gabonák vitaminkészletének kihasználása (gabonák, pelyhek széles skáláját alkalmazva – reaktív oxigén gyökök megkötése).