Kutatóműhely

Immunológiai Kutatócsoport


KUTATÓMŰHELY VEZETŐJE

KAPCSOLAT

Prof. Dr. Kemény Lajos

KUTATÓMŰHELY BEMUTATKOZÁSA

Az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Immunológiai Kutatócsoportja Prof. Dr. Kemény Lajos egyetemi tanár vezetésével a bőr, mint immunszerv működését kutatja.

Céljuk elsősorban az immunológiai hátterű bőrbetegségek patomechanizmusának és terápiás lehetőségeinek felderítése. Elsőként mutatták ki, hogy a hámsejtek (keratinociták) rendelkeznek a mikrobiális patogének felismerésére alkalmas receptorokkal. Kutatásaik fontosságát az adja, hogy az immunszuppresszív hatású fototerápia (ultraibolya – UVA, UVB fény) a hatékony dermatológiai kezelés része. Az UV-fény immunszuppresszív hatásai sejtes mechanizmusainak számos részletét tárták fel és bőrbetegségek kezelésére számos egy új fényterápiás eljárást vezettek be (excimer lézer, UVB-LED kezelés). A fototerápia hatékonyságát a patomechanizmus hasonlósága alapján allergiás szénanáthában szenvedő betegeken is vizsgálták. Megállapították, hogy az intranazalis fototerápia hatékonyan csökkenti a rhinitis allergicában szenvedő betegek klinikai tüneteit. A munkacsoport a gyulladásos bőrbetegségek immungenetikai hátterét is kutatja.

A munkacsoport vizsgálja az autoimmun hólyagos bőrbetegségek korszerű diagnosztikai lehetőségeit és a betegségek kialakulásának mechanizmusát is. Ezen túlmenően vizsgálják a pikkelysömörös bőrben a kóros keratinocita proliferáció hátterét. A pikkelysömörben sikerült azonosítaniuk és jellemezniük egy nem kódoló RNS-gént, amely sokszorosan fejeződik ki a normál, nem léziós pikkelysömörös hámban az egészséges epidermiszhez viszonyítva (PRINS).

A kutatócsoport elsőként fejlesztett ki olyan, fototerápián alapuló eljárást, amellyel sikeresen kezelhetők a rhinitis allergicában szenvedő betegek. Az intranazális Rhinolight fototerápia a rhinitis allergica kezelésére szolgál, függetlenül attól, hogy mi a kiváltó allergén. Az intranazális Rhinolight fototerápia alkalmazható olyan betegek esetében, akiknek orális antihisztaminok és intranazális gyógyszerterápia kombinációjával nem lehet a tüneteket kielégítően uralni.

KUTATÁSI PROJEKTEK