Kutatóműhely

A Kultúra és Az Egészségtudat Integrálása Az élelmiszeripari Szakképzésbe


KUTATÓMŰHELY VEZETŐJE

KAPCSOLAT

Gál József, habil. Dr.
+36 30 313 5873
Ökonómiai és Vidékfejlesztési Intézet, SZTE MK, 6724 Szeged, Mars tér 7. 203 iroda

KUTATÓMŰHELY BEMUTATKOZÁSA

Az ételre tekinthetünk úgy, mint a kultúra és az egészség alapvető elemére – mindkettő igen fontos szerepet játszik a társadalmak életében. Napjainkban az emberek étkezési szokásai átalakultak, különösen igaz ez a tinédzserek estében. Ez a változás igen sok és komoly kulturális és egészségügyi problémát okoz az életükben.

Az élelmiszer és ital szakképzés a különböző oktatási intézményekben képes lenne kezelni ezeket a problémákat.

Erre az ötletre alapozva a projekt feladata a két alapvető elem, a kultúra és az egészség beintegrálása a szakképzésbe.

A kultúra esetében a tradicionális ételek kerülnének a középpontba, hiszen minden országnak van egy tradicionális konyhája, amely tükrözi a kultúráját.

Az egészség esetében az egészséges ételek kerülnek a középpontba, általánosságban am, tinédzserek számára, illetve olyan ételek, amelyeket fel lehetne szolgálni a kollégiumban, bentlakásos iskolákban, illetve gyermekotthonokban élők számára. A szakképzésnek elő kell segítenie, hogy a tanulók és tanárok tudása fejlődjön, és modern dimenziókkal bővülő szakképzés alakuljon ki, hiszen olyan világban élünk, amely nem hagyhatja figyelmen kívül a tizenévesek semmilyen problémáját sem.

Ugyanezen okból kifolyólag a projekt középpontba állítja a különös megbetegedéseket, amelyek a tinédzsereket érinti, pl. a diabétesz, elhízás, vese-problémák. – amelyek a leggyakrabban fordulnak elő ebben a korosztályban.