Kutatási projekt

Immunológiai folyamatok genetikai vizsgálatai


HASZNOSÍTHATÓSÁG SZINTJE

Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)

KUTATÁSI PROJEKT LEÍRÁSA

Az SZTE ÁOK Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetben folyó immunológiai kutatásoknak egyik fő iránya Prof. Dr. Mándi Yvette irányításával a természetes immunválaszban meghatározó szerepet játszó gének polimorfizmusainak multifaktoriális betegségekben történő vizsgálata. A kutatás célja, hogy megismerjék azokat a genetikai rizikó faktorokat, melyek a stroke, az acut pancreatitis és a diabetes mellitus kialakulását, illetve súlyosságát befolyásolhatják. Ennek során a cytokinek, a mintázat felismerő receptorok, valamint az antimikrobiális és immun moduláns hatású defenzinek termelését, illetve funkcióját módosító genetikai polimorfizmusokat vizsgálják az említett betegségekben. A genetikai rizikófaktorok megismerése a jövőben prognosztikai értékű lehet.

 

A Chlamydia fertőzések immunológiája a másik fontos kutatási terület. Ehhez kapcsolódóan a népbetegségnek számító és a kései szövődményként infertilitást kialakító krónikus Chlamydia trachomatis fertőzés immunpathológiai mechanizmusainak vizsgálatát végzi a kutatócsoport. A témával foglalkozó csoport munkája során DNS chip technológiát alkalmazva vizsgálja in vitro szövetkultúrán, in vivo egérmodellben, valamint ex vivo humán petevezetékből származó szervkultúrán a Chlamydia trachomatis fertőzés hatására létrejött gazdasejti génexpressziót.

 

A szegedi kutatók részt vesznek továbbá a londoni Thrombosis Kutató Intézettel kooperációban az Atherosclerosis vakcina kutatásában is.