Műszer

TeWaTi femtoszekundumos impulzuserősítő lézerrendszer


TUDOMÁNYÁGAK

A MŰSZER AZ ALÁBBI SZERVEZETI EGYSÉGHEZ TARTOZIK

MŰSZER ÁLLAPOTA

Korának megfelelő

MŰSZERREL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

A TeWaTi laboratórium lézerrendszere egy Ti:zafíralapú, kétfokozatú fázismodulált impulzuserősítőt (CPA) foglal magában. A rendszer magimpulzusait egy Femtolasers Rainbow CEP4 Ti:zafír oszcillátor szolgáltatja, amely 75 MHz-es ismétlési frekvenciával bocsát ki vivő-burkoló fázis (CEP) stabilizált, 650 nmtől 950 nm-ig terjedő spektrumú 7 fs-os ultrarövid
impulzusokat. A CEP-stabilizálást a jelenleg legkorszerűbb, úgynevezett „feed-forward” technológiával történik, ami 50 mrad alatt tartja az impulzusok CEP-zaját. Az oszcillátor impulzusai rögtön az első multipasszos CPA erősítőfokozatba kerülnek. Az impulzusok tízszer haladnak át a Ti:zafír erősítőkristályon, melyet egy Photonics Industries gyártmányú diódapumpált
Nd:YLF lézer 20 mJ-os 527 nm-es impulzusival pumpálunk 200 Hz-en. A pumpalézer kimagasló, 0.2%-os energiastabilitásának köszönhetően az erősített rövidimpulzusok is igen stabilak lesznek. A diszperzió finomhangolására valamint az erősítés közben fellépő spektrumkeskenyedés kompenzálására egy akusztooptikai diszperziós szűrőt (Fastlite Dazzler) alkalmazunk. Végeredményben az első erősítőfokozat kimenetén 1.5 mJ-os, 25 fs-os transzformáció-limitált impulzusok állnak rendelkezésre 200 Hz-es ismétlési frekvenciával. 

A második erősítőfokozat a terawattos impulzusteljesítményt célozza meg. Egy öt passzos elrendezésben az előerősített impulzusokat 50 mJ-ra erősítjük egy 10 Hz-es, 500 mJ-os villanólámpával pumpált Spectra-Physics Quanta Ray Nd:YAG lézer segítségével. Az impuzusidő 30 fs alatt marad. 

A lézererősítő rendszerek fejlesztése mellett az utóbbi években a laboratóriumok diagnosztikai eszközparkjának frissítését (például TOF elektronspektrométer, Wizzler impulzuskarakterizáló készülék, GHz-es oszcilloszkóp, stb.), ISO 7 osztályú tisztatér kiépítését és a biztonsági rendszerek és felszerelések jelentős kibővítését hajtottuk végre.

KAPCSOLAT

Dr. Börzsönyi Ádám
+3662544654